Szülés utáni depresszió – volt, nincs

Vajon törvényszerű-e a szülés utáni depresszió? Vajon minden nőnél jelentkezik? Ha nálad jelentkezik, az a gyengeség jele? Sorra veszem majd, hogyan csökkenthetők a negatív hatások. Elmondom, miért fontos, hogy ne ragadj bele a rossz érzésekbe – a baba miatt is. Szót ejtünk arról is, mennyi ideig tart, milyen módszerekkel győzhető le egyénileg és mikor kell pszichológushoz fordulni.

Törvényszerű-e, hogy bekövetkezzen a szülés utáni depresszió?

Manapság kezd a köztudatban elterjedni, hogy a szülés utáni időszak lelkileg igen megterhelő tud lenni az újdonsült anyukák számára. Német kutatások szerint a szülés után több mint kétszer nagyobb boldogságvesztés áll elő, mint válásnál, és másfélszer nagyobb, mint partner halála vagy munkanélkülivé válás esetén. Szorongás felsőfokon.

A boldogság csökkenése az első szülés után 1-2 éven belül áll csak vissza a szülés előtti szintre. Ráadásul a kiegészítő kutatások szerint sajnos ez a hatás sokkal erősebb első szülésnél, diplomásoknál és 30 év felettieknél. Ha fiatalabb korban keletkezik szülés utáni depresszió, akkor még akár kapunyitási pánikkal is összeakadhat.

Érthető módon felmerül a kérdés, miért történik mindez így. A legjellemzőbb okok a következők.

 • Rendszertelen, felszínes, rendkívül kevés alvás, az alvás-ébrenlét egyensúlya, ideje felborul, az állandó készenlét próbára teszi a tested-lelked egyaránt.
 • Anyagi bizonytalanság: nemcsak, hogy te, mint az egyik kereső fél kiesik, hanem eggyel többen lettetek a családban.
 • A társas kapcsolatok romlanak, újdonsült anyukaként könnyen elmagányosodhatsz, érdeklődési köröd beszűkülhet.
 • Talán nehezen tudod elfogadni a megváltozott testedet, türelmetlenül várod, hogy vissza fogyj a terhesség előtti méretre. A változások közül szerencsére néhány magától visszarendeződik viszonylag rövid idő alatt. Azonban vannak olyanok, amik makacsul tartják magukat vagy kitartó munkával lehet csak őket visszaalakítani. Sajnos ezek mellett olyan változások is együtt járnak a terhességgel, majd a szüléssel, amik már sosem rendeződnek vissza a fogantatás előtti formájukba.
 • Hirtelen új elvárásoknak kell megfelelned. (A legtöbb újdonsült anyukának nincs tapasztalata csecsemőkkel.)
 • A helyzet azt kívánja meg, hogy hirtelen magabiztos, profi, gyors és tapasztalt legyél, amikor még csak tapasztalatlan kezdő vagy ebben az egész feladatban.
 • Egy nem mellesleg nagyon nagy felelősséggel járó feladatban.
 • Gyakran nevelési viták közepette (ritkán értenek egyet a férjek, a nagymamák vagy akár az anyósok az újdonsült anyukával).
 • Ennek ellenére mindenki előszeretettel osztogat nevelési tanácsokat, még az utcán vadidegenek is.

Az anyaság néha unalmas, idegesítő vagy egyszerűen csak nehéz

A közvélemény szerint az újdonsült anyukáknak boldognak kéne lenniük, ha egészségesen túl vannak a szülésen és egészséges babájuk született. 

A hálán túl azonban, amit a legtöbb nő érez ilyen helyzetben az inkább hasonlít a szülés utáni depresszió tüneteire. Hiszen egy sor kétely és félelem férkőzik be a gondolataik közé. 

 

Miért sír ennyit a babám? Lehet, hogy fáj valamije? Hogy segítsek rajta? Mi van, ha megfullad álmában? Hogy tartsam, hogy kényelmes legyen neki? Jó anya vagyok-e? Mennyit adjak neki enni? Lehet, hogy túletetem? Lehet, hogy éhes marad? Hagynom kéne sírni? Többet kéne ringatnom, vagy kevesebbet? Melyik pelenkát válasszam? Mitől kiütéses a bőre?

 

Sokszor ezekre a kérdésekre nincs megnyugtató válasz, csak a bizonytalanság és a válaszok keresése az interneten. Meg az önvádaskodás, amikor magadat okolod azért, mert nem érzed magad felhőtlenül boldognak újdonsült anyukaként. Ha úgy érzed, valami nincs rendben magad, mert folyamatosan megéled az anyaság örömeit és negatívumait egyszerre, akkor üdv a klubban.

Sokan érezzük ezt, csak nem illik beszélni róla. Pontosan erről beszél Alexandra Sacks a TED videójában. Csak hat perc és sokkal könnyebben viseled majd a nehézségeket. Ugyanis rájössz, hogy egy lépésekre bontható folyamat kellős közepén vagy. Látod, mi van mögötted és számítasz rá, mi fog még történni. Nem érzed már magad totál hülyének, mert tudod, hogy a reakcióid normálisak. A helyzet, az a nem normális. Nem te.

Hogyan érezd jobban magad szülés után?

Muszáj elengedni az anyai bűntudatot, kevésbé ostorozni és jobban szeretni magad. Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy ez nehéz időszak minden nő számára, nem vagy egyedül a problémáddal. Még akkor sem, ha esetleg mindenki más erősnek mutatja magát. A továbbiakban 5 tippet mutatunk neked a Napos Oldalon pszichológusaival, amik segíthetnek abban, hogy jobban érezd magad szülés után.

Így minden bizonnyal sokkal derűsebb és kiegyensúlyozottabb lehetsz a szülés utáni időszakban. Sajnos, rövidebbé nem varázsolhatod ezeket a hónapokat. De legalább magabiztosabban és nyugodtabban fogod tudni elviselni.

1 Bár egy csecsemő mellett nem könnyű, mégis időt kell fordítanod magadra. Eleinte még néhány lopott perc is nagy segítség lehet. Amíg nem látogathatod a wellnesst, addig egy jó meleg fürdő is nagyon megnyugtató tud lenni otthon, a kádban. Amíg esély sincs elmenni moziba, addig egy jó film is kikapcsolhat otthon egy kicsit. 

Mivel a szülés utáni depresszió nemcsak az anyukát érinti, nagyon fontos mielőbb tenni ellene. Ne felejtsd el, hogy kezdetben a baba rosszul érzi magát, ha az anyuka is és jól, ha az anyuka is, mivel ilyenkor még nem képes önmagát függetlenként értelmezni.

Később is nagy hatással vagy a gyerekeid hangulatára, de a szülés után közvetlenül ez nem csak hatás, hanem annál sokkal több. A baba közös személyiségként gondol önmagára és rád. Ezért nagyon fontos, hogy az anyuka kiegyensúlyozott és vidám legyen.

Mert ha az anya boldog, akkor a baba is.

 

2 Az is jó lehet, ha foglalkoztatod az agyadat valamivel. Rejtvények, sudoku, tanulás, de akár még csavaros detektív filmek is segíthetek frissen tartani az elmét. A csecsemő gondozása nemes feladat, egy idő után azonban nem sok kihívást kínál. Muszáj találnod valamit amivel lefoglalod az elmédet, különben túlságosan egyhangúvá válhatnak a mindennapok.

3 Érdemes akár személyesen a játszótéren, akár online az interneten sorstársakat keresned és sokat beszélgetni, tapasztalatot cserélni. Ők megmutatják neked, hogy mindenkinek vannak nehézségei és képesek magabiztosságot is csöpögtetni beléd. 

4 Legfőbb ideje elkezdeni figyelni a belső hangodra, az anyai megérzésekre, mert sokkal nagyobb hasznát lehet venni, mint a keresetlen tanácsadóknak, s még az önbizalmat is növeli. Ebben az időszakban ahelyett, hogy másokra hallgatsz, a kreativitásra nagyobb szükség lesz, mint valaha. Hiszen sok olyan helyzet áll elő az első hónapokban, amikor az ötletesség segít megnyugtatni a babát.

5 És persze a türelem… több türelemre lesz szükséged, mint egész eddigi életedben együttesen. Hogy a humort ki ne hagyjuk, hiszen a humor lesz az, ami minden lehetetlen és kilátástalan helyzetből kisegít majd. Valamint az önismeret. Ha eddig hadilábon álltál az önismerettel, akkor készülj föl rá, hogy most nem menekülhetsz előle.

Mikor kérj segítséget szakembertől szülés utáni depresszió témában?

Régebben szó sem volt sima depresszióról sem, nemhogy szülés utáni depresszióról. Mostanában vajon akkor ez is valamiféle modern divat, mint a macskapszichológus? Vagy valóban létezik? És, ha létezik, vajon régen is létezett, csak nem beszéltek róla az emberek? Hanem a nők összeszorított foggal átvészelték? Akik pedig mégis áldozatául estek, azokat másképp címkézték, nem depressziósnak?

Régebben, amikor többen haltak meg szülés közben (anyukák és babák egyaránt), mi is indokolta volna szülés után a szomorúságot, amikor mindenki örült neki, hogy baba, mama jól vannak? Úgy gondolták, egy egészséges babát szült egészséges anyának ugyan mi oka lenne szomorkodni.

Manapság viszont felismerték, hogy a szülés utáni depresszió igenis létező jelenség. Íme, néhány árulkodó vészjel, amik vélhetően szülés utáni depresszió jelenlétére engednek következtetni. Ezen nincs semmi szégyellnivaló, természetes jelenség. Teljesen normális reakció egy ilyen típusú nehéz, embert próbáló helyzetre.

 

Ha a listából egynél több tétel igaz rád, mindenképpen fordulj szakemberhez, ráadásul minél előbb.

 

 • Ha már szülés előtt is hajlamos voltál depresszióra, talán terápiára is jártál, vagy gyógyszert is szedtél rá. Mindegy, milyen rég volt, lehetett akár tizenévesen is, vagy kiválthatta bármilyen egyszeri trauma is, az már jelentős kockázati tényező a szülés utáni depresszió kialakulásában.
 • Ha haragot táplálsz a csecsemő iránt, mert úgy érzed, ő a felelős minden rosszért az életedben.
 • Ha attól félsz, hogy kárt teszel benne, esetleg önmagadban.
 • Ha nem bírsz mosolyogni, és nem látsz fényt az alagút végén.
 • Ha beszűkült az élettered, az érdeklődési köröd, a gondolataid.
 • Ha alig beszélgetsz valakivel. 
 • Alig eszel vagy túl sokat eszel. 
 • Ha elhanyagolod magad (öltözködés, manikűr, pedikűr, frizura, smink).
 • Ha nincs kedved semmihez, csak feküdni az ágyban.
 • Ha örökös sírhatnékod van, ha folyton sírva fakadsz.

 

Mielőbb várunk a Napos Oldalon, ha a listából egynél többet igaznak találsz.

Több pszichológia

Több napos

Fodor Gábor
Pszichológiai immunrendszer
Tovább olvasom
Most már tudom, a saját pszichológiai immunrendszerem hogy áll.
Nagy Szonja
Rávilágítások
Tovább olvasom
Sok olyan dologra rávilágított ez a pár óra, ami elgondolkoztatott. Jó kis hangulat kerekedett köztünk.
Kátai Misi
Kellemesen csalódtam
Tovább olvasom
Kellemesen csalódtam a pszichológusokban, mert bebizonyosodott, hogy végre vannak olyanok is, akik nemcsak űzik ezt a hivatást, hanem szeretik is és foglalkoznak is az emberrel.
Balla András
Tök korrekt
Tovább olvasom
Nagyon ügyes és értelmes pszichológus, tényleg oldottan és komoly dolgokról tudtam beszélgetni. Az összes kérdésemre kitűnő és tök korrekt választ kaptam.
Juhász Dóri
Átértékelni a dolgokat
Tovább olvasom
Olyan légkör teremtődött, ahol volt időm egy kicsit megnyugodni és átértékelni a dolgokat egy olyan szemszögből, amely a nem mindennapi dolgokat egy értékelő módon adta vissza.
dr. Király Laura
Amíg szépítkeztem
Tovább olvasom
Köszi, hogy tartottad a tükröt, amíg szépítkeztem...
Pataki Zsanett
Nem mindig sétagalopp
Tovább olvasom
Sok belső, rejtett tulajdonság előjött, jobban megismertem magam, bár nem volt mindig sétagalopp.
Előző
Következő

Több megosztás