5 szeretetnyelv = jobb kapcsolatok

A szeretetnyelv arra való, hogy kimutassuk a szeretetünket másoknak. Pontosan abban a formában, ahogy ők azt megértik. A legtöbb kapcsolatból ugyanis nem a szeretet hiányzik, hanem a tudás a szeretet kimutatásáról. Akik nem ismerik ezt az elméletet, azok sem a saját működésükkel, sem a közeli családtagokéval nincsenek tisztában. Ami könnyen meg nem értéshez és konfliktushoz vezethet. Ebben a cikkben megmutatjuk, melyik is pontosan az 5 szeretetnyelv. Miről lehet felismerni őket és hogyan azonosíthatók saját magunkon és a családtagjainkon. A beazonosításhoz az elméleten túl segítő kérdéseket és egy tesztet is hozunk.

Minek a virág?

Nem gondoltuk volna, hogy Gary Chapman könyve az 5 szeretetnyelv használatáról bármilyen újdonsággal fog szolgálni számunkra. Hiszen mi, a Napos Oldalon szakemberei már egyetemistaként túl voltunk a teszten, a könyvön. Számtalanszor tanítottuk tréningen, látva a szemekben a megvilágosodást.

Úgy voltunk a szeretetnyelv témájával, hogy jó, jó, de semmi világmegváltó.

Hangoskönyveknél azonban sokszor olyan könyvekbe is belefogunk, amiket életünkben le nem emelnénk a polcról. Vagy azért, mert már olvastuk őket, vagy, mert olyan témák, amiknél jobban érdekelnek bennünket más dolgok. De hála az égnek, ebbe most belefogtunk, mert azt gondoltuk, végig hallgatjuk a városi csúcsforgalomban, hátha adhat még valami újat. És milyen jól tettük.

A szeretetnyelv használata arról szólnak, hogy azon a nyelven kell kimutatni a szeretetünket, amin a másik megérti. Sokan tudják, hogy a mások szeretik őket, csak éppen nem érzik.

Egyikünk férje például hozott két gyönyörű orchideát Valentin-napra, a kollégánk pedig hetekig csak nézegettem őket bánatosan, hogy a virág helyett inkább időt kéne szakítani egymásra.

Minek nekem a virág, attól még, hogy ott van, nem lesz kevesebb megvitatnivaló gondolatom.

Szóval ennek a férjnek az egyik szeretetnyelve az ajándékozás, mert ő attól érzi szeretettnek magát, ha meglepik őt dolgokkal, amiknek örül, vagy amiket használni tud. A kollégánk elsődleges szeretetnyelve pedig a minőségi idő, vagyis amikor valaki osztatlan figyelemmel, megszakítás nélkül figyel rá. (Ami mellesleg nem ritka a segítő szakembereknél, hiszen gyakran azért választjuk ezt a hivatást, mert nem kaptunk gyerekkorunkban elég minőségi időt. Amit felnőttként meg szeretnénk adni másoknak.)

Ha az ajándékozás lenne a kollégánk elsődleges szeretetnyelve, akkor lehet, hogy nem is lenne a kollégánk. Hanem virágboltot vagy ajándékboltot nyitott volna. Ez természetesen  nem jelenti azt, hogy nem örül az ajándékoknak. Azonban, ha ajándék vagy egy jó beszélgetés között kell választania, egy pillanatra sem tétovázik, melyik legyen.

Macskát simogatni

Ha a fizikai érintés lenne az elsődleges szeretetnyelve, akkor pedig fodrászatot vagy masszázs szalont nyitna. Itt is az játszódik le, mint ahogy előbb megfogalmaztuk. Például, fontos neki, hogy összebújjon a gyerekeivel vagy a férjével. Sőt, szereti simogatni a macskát. Azonban, ha egy óra masszázs vagy egy óra lelkileg felemelő beszélgetés között kellene választania, hát a masszázs szorulna háttérbe. A fizikai érintés sokat jelent egy szorongással telt helyzetben is.

Akinek főznek, az érzi, hogy szeretik

A kollégánk férje azt is szereti, ha gondol rá, míg nincsenek együtt és főz neki egy finomat, vagy szendvicset készít a munkához. Ez a szívességek szeretetnyelve. Ez még akár a kapunyitási pánik időszakában lévő gyereknél is beválthat. Olyankor nyilvánul meg például, amikor a párod elintézi a bankolást helyetted vagy elhozza a gyerekeket.

Dicséretből sosem elég

Az ötödik szeretetnyelv pedig a dicséret. Ezek az elismerő szavak, a méltatás, a dicséret. Mindenki szereti kapni, még akkor is, ha kicsit zavarba ejtő.

Szeretetnyelv teszthez bemelegítő kérdések

Alább segítünk egy teszttel, hogy meghatározd a saját elsődleges szeretetnyelvedet. Lehet, hogy mire idáig jutottál a cikkben, máris tudod, melyik az elsődleges szeretetnyelved és van-e még másik mellette. Ellenőrizzük hát le a sejtésedet. A teszt előtt azonban bemelegítünk kicsit 3 kérdéssel. Fogjunk is hozzá.

1. Mit szoktál kérni a párodtól? Több beszélgetést, masszírozást, ünneplést a szülinapodon, kedves szavakat vagy netán, hogy segítsen legalább néha a mosogatásban?

2. Mi szokott a leginkább fájni tőle? Ronda dolgokat vág a fejedhez, nem ölelget már annyit, elfelejti az évfordulókat, sose segít otthon vagy amikor beszélsz hozzá, a telóját nyomkodja?

3. Valamint a harmadik kérdés, ami segíthet az elsődleges szeretetnyelv megtalálásában: te hogyan szoktál kedveskedni neki, amikor igazán rájár a rúd? Veszel neki ezt-azt, vagy megcsinálsz helyette dolgokat, esetleg többet hancúrozol vagy beszélgetsz vele, netán megdicséred őt?

Ha már dereng valami, akkor belevághatsz a következő kihívásba. Ezt a tesztet a Napos Oldalon szakembereivel állítottuk össze a Chapman-féle hivatalos teszt alapján. Eléggé átlátszóak a kérdések, szóval túl nagy diadal nem lesz, ha azért jelölsz egy választ, mert bizonyos szeretetnyelvet akarsz az eredményben látni. A teszt befolyásolása helyett inkább olvasd át az összes válaszlehetőséget és azt jelöld meg, amelyiknél valami olyasmi gondolat futott át az agyadon, hogy aha, ez lesz az.

Ha valamelyik kérdés nagyon nem megy, néhány kérdést akár ki is hagyhatsz. Rendben, akkor csapjunk a lovak közé.

Hasonlóképpen az autód üzemanyagtartályához, a szeretettankodat is meg kell tölteni, amikor fogyóban a nafta. A konfliktusok, a feszültség, a mindennapi taposómalom miatt fogy a szeretet a tankodból. A kötődéstől, a kapcsolódástól, a társas élményektől pedig töltődik.

A szeretettank egyfajta lelki immunrendszer. Ha tele van a tankod, akkor sokkal ellenállóbb vagy az élet kihívásaival, a feszültséggel, a napi nyomással szemben.

Olyan is előfordulhat, hogy hogy nagyjából minden szeretetnyelv találata majdhogynem egyenlő szám, bár ez ritka. Ez két esetben fordulhat elő: vagy össze-vissza vadul jelölgetted a válaszokat. Vagy pedig egyszerűen nincs elsődleges és bármelyik csatornán is jön az üzenet, hogy szeretnek, te megérted.

Azért végeztük el a szeretetnyelv tesztet, mert…

  1. először is meg kellett tudnod, hogy neked mi az elsődleges szeretetnyelved. Amiatt, hogy finoman nyomást gyakorolhass a körülötted állókra, hogy ezt használják, amikor rendszeresen és gyakran kimutatják a szeretetüket feléd. Ilyen egyszerű az elmélet. A gyakorlat pedig annyi, hogy csinálod a mindennapokban.
  2. Másodszor pedig meg kell tudnod, mi a körülötted élők elsődleges szeretetnyelve, majd főleg azt használva rendszeresen kifejezni a szeretetedet irántuk. A többi nyelvet is használnod kell, csak azokat kevésbé. Így töltheted fel a szeretettankjukat.

Mikor kérj segítséget szakembertől szeretetnyelv kapcsán?

  • Ha szeretnéd pontosan felismerni a saját szeretetnyelvedet és a körülötted élőkét.
  • Ha jól esne végig beszélni egy tapasztalt szakemberrel ezt az érdekes és hatékony elméletet.
  • Ha még nem tudod, hogyan illeszd be a mindennapokba.
  • Ha szeretnéd tudni, hogyan használd eredményesen.
  • Ha nem vagy benne biztos, hogyan mondd el a körülötted élőknek, milyen módon mutassák ki a szeretetüket feléd.
  • Ha azt gondolod, hogy nem találod a közös hangot valamelyik családtagoddal.

Legnépszerűbb

kövess minket