Szeretetnyelv használat = jobb kapcsolatok

A szeretetnyelv arra való, hogy kimutassuk a szeretetünket másoknak. Pontosan abban a formában, ahogy ők azt megértik. A legtöbb kapcsolatból ugyanis nem a szeretet hiányzik, hanem a tudás a szeretet kimutatásáról. Akik nem ismerik ezt az elméletet, azok sem a saját működésükkel, sem a közeli családtagokéval nincsenek tisztában. Ami könnyen meg nem értéshez és konfliktushoz vezethet. Itt most megmutatom, melyik is pontosan az 5 szeretetnyelv. Miről lehet felismerni őket és hogyan azonosíthatók saját magunkon és a családtagjainkon. A beazonosításhoz az elméleten túl segítő kérdéseket és egy tesztet is hozok.

Minek a virág?

Ha azt gondolod, hogy Gary Chapman könyve az 5 szeretetnyelv használatáról nem szolgál számodra újdonsággal, hát tévedsz.

A szeretetnyelv használata arról szól, hogy azon a nyelven kell kimutatni a szeretetünket, amin a másik megérti. Sokan tudják, hogy a mások szeretik őket, csak éppen nem érzik.

A férjem például hozott két gyönyörű orchideát Valentin-napra, én pedig hetekig csak nézegettem őket bánatosan, hogy a virág helyett inkább időt kéne szakítani egymásra.

 

Minek nekem a virág, attól még, hogy ott van, nem lesz kevesebb megvitatnivaló gondolatom.

 

Szóval a férjem egyik szeretetnyelve az ajándékozás, mert ő attól érzi szeretettnek magát, ha meglepik őt dolgokkal, amiknek örül, vagy amiket használni tud. Az én elsődleges szeretetnyelvem pedig a minőségi idő, vagyis amikor valaki osztatlan figyelemmel, megszakítás nélkül figyel rám. (Ami mellesleg nem ritka a segítő szakembereknél, hiszen gyakran azért választjuk ezt a hivatást, mert nem kaptunk gyerekkorunkban elég minőségi időt. Amit felnőttként meg szeretnénk adni másoknak.)

Ha az ajándékozás lenne az elsődleges szeretetnyelvem, akkor lehet, hogy nem is lennék pszichológus. Hanem virágboltot vagy ajándékboltot nyitottam volna.

Ez természetesen  nem jelenti azt, hogy nem örülök az ajándékoknak. Azonban, ha ajándék vagy egy jó beszélgetés között kell választanom, egy pillanatra sem tétovázok, melyik legyen.

Macskát simogatni

Ha a fizikai érintés lenne az elsődleges szeretetnyelvem, akkor pedig fodrászatot vagy masszázs szalont nyitnék.

Akinek a fizikai érintés a fő szeretetnyelve, annak fontos, hogy összebújjon a gyerekeivel vagy a párjával. Sőt, szereti simogatni a macskát.

Azonban, ha egy óra masszázs vagy egy óra lelkileg felemelő beszélgetés között kellene választania, hát a masszázs nyerne. A fizikai érintés sokat jelent egy szorongással telt helyzetben is.

Akinek főznek, az érzi, hogy szeretik

A férjem azt is szereti, ha gondolok rá, míg nem vagyunk együtt és főzök neki valami finomat. Ez a szívességek szeretetnyelve. Olyankor nyilvánul meg például, amikor a párod elintézi a bankolást helyetted vagy elhozza a gyerekeket.

Dicséretből sosem elég

Az ötödik szeretetnyelv pedig a dicséret. Ezek az elismerő szavak, a méltatás, a dicséret. Mindenki szereti kapni, még akkor is, ha kicsit zavarba ejtő. És a bizalom, a kötődés is növekszik tőle.

Szeretetnyelv teszthez bemelegítő kérdések

Alább segítek egy gyors teszttel, hogy meghatározd a saját elsődleges szeretetnyelvedet. Lehet, hogy mire idáig jutottál az olvasásban, máris tudod, melyik az elsődleges szeretetnyelved és van-e még másik mellette.

Ellenőrizzük hát le a sejtésedet. A teszt előtt azonban bemelegítünk kicsit 3 kérdéssel. Fogjunk is hozzá.

 

1. Mit szoktál kérni a párodtól? Több beszélgetést, masszírozást, ünneplést a szülinapodon, kedves szavakat vagy netán, hogy segítsen legalább néha a mosogatásban?

2. Mi szokott a leginkább fájni tőle? Ronda dolgokat vág a fejedhez, nem ölelget már annyit, elfelejti az évfordulókat, sose segít otthon vagy amikor beszélsz hozzá, a telóját nyomkodja?

3. Valamint a harmadik kérdés, ami segíthet az elsődleges szeretetnyelv megtalálásában: te hogyan szoktál kedveskedni neki? Veszel neki ezt-azt, vagy megcsinálsz helyette dolgokat, esetleg többet hancúrozol vagy beszélgetsz vele, netán megdicséred őt?

 

Hasonlóképpen az autód üzemanyagtartályához, a szeretettankodat is meg kell tölteni, amikor fogyóban a nafta. A konfliktusok, a feszültség, a mindennapi taposómalom miatt fogy a szeretet a tankodból. A kötődéstől, a kapcsolódástól, a társas élményektől pedig töltődik.

A szeretettank egyfajta lelki immunrendszer. Ha tele van a tankod, akkor sokkal ellenállóbb vagy az élet kihívásaival, a feszültséggel, a napi nyomással szemben.

Azért végeztük el a szeretetnyelv tesztet, mert…

  1. először is meg kellett tudnod, hogy neked mi az elsődleges szeretetnyelved. Amiatt, hogy finoman nyomást gyakorolhass a körülötted állókra, hogy ezt használják, amikor rendszeresen és gyakran kimutatják a szeretetüket feléd. Ilyen egyszerű az elmélet. A gyakorlat pedig annyi, hogy csinálod a mindennapokban.
  2. Másodszor pedig meg kell tudnod, mi a körülötted élők elsődleges szeretetnyelve, majd főleg azt használva rendszeresen kifejezni a szeretetedet irántuk. A többi nyelvet is használnod kell, csak azokat kevésbé. Így töltheted fel a szeretettankjukat.

Mikor kérj segítséget szakembertől szeretetnyelv kapcsán?

  • Ha szeretnéd pontosan felismerni a saját szeretetnyelvedet és a körülötted élőkét.
  • Ha jól esne végig beszélni egy tapasztalt szakemberrel ezt az érdekes és hatékony elméletet.
  • Ha még nem tudod, hogyan illeszd be a mindennapokba.
  • Ha szeretnéd tudni, hogyan használd eredményesen.
  • Ha nem vagy benne biztos, hogyan mondd el a körülötted élőknek, milyen módon mutassák ki a szeretetüket feléd.
  • Ha azt gondolod, hogy nem találod a közös hangot valamelyik családtagoddal.

Több pszichológia

Több napos

Fodor Gábor
Pszichológiai immunrendszer
Tovább olvasom
Most már tudom, a saját pszichológiai immunrendszerem hogy áll.
Nagy Szonja
Rávilágítások
Tovább olvasom
Sok olyan dologra rávilágított ez a pár óra, ami elgondolkoztatott. Jó kis hangulat kerekedett köztünk.
Kátai Misi
Kellemesen csalódtam
Tovább olvasom
Kellemesen csalódtam a pszichológusokban, mert bebizonyosodott, hogy végre vannak olyanok is, akik nemcsak űzik ezt a hivatást, hanem szeretik is és foglalkoznak is az emberrel.
Balla András
Tök korrekt
Tovább olvasom
Nagyon ügyes és értelmes pszichológus, tényleg oldottan és komoly dolgokról tudtam beszélgetni. Az összes kérdésemre kitűnő és tök korrekt választ kaptam.
Juhász Dóri
Átértékelni a dolgokat
Tovább olvasom
Olyan légkör teremtődött, ahol volt időm egy kicsit megnyugodni és átértékelni a dolgokat egy olyan szemszögből, amely a nem mindennapi dolgokat egy értékelő módon adta vissza.
dr. Király Laura
Amíg szépítkeztem
Tovább olvasom
Köszi, hogy tartottad a tükröt, amíg szépítkeztem...
Pataki Zsanett
Nem mindig sétagalopp
Tovább olvasom
Sok belső, rejtett tulajdonság előjött, jobban megismertem magam, bár nem volt mindig sétagalopp.
Előző
Következő

Több megosztás