Stressz csökkentés kisgyerekes anyaként? Sírok, írok, alszom

Kisgyerekes anyaként a stressz állandósult az életemben. Hiába az anyaság az élet kiteljesedése és nem csinálnám másképp és a médiában mindenhol elégedetten szundikáló babák. Érzem az erős nyomást, hogy hálától eltelve hallgassak. De ettől még nem érzem magam jobban. Sőt. Ettől még nyomorultabban érzem magam. Pláne vasárnap.

 

Stressz a köbön vasárnap

Szóval vasárnap. Este nyolc. A paplan alatt hanyatt fekve grillezem az arcom és hangoskönyvet hallgatok. Hangtalan sírok, folynak a könnyeim bele a fülembe. Csípik a szememet, belemossák a klassz 4 perces sminkemet, amit a stílustanácsadótól tanultam nemrég. Az infralámpa kellemesen felhevíti az arcomat, ellazulnék és elapadnának a könnyeim, ha…

Ha a gyerekeimnél nem járt volna le a mese és nem most tennék fel éppen a mai nap i betűjére a pontot. Tudod, miért csurognak a könnyeim? Mert az ilyen elcseszett vasárnap estéken ez az egyik módja annak, hogy a stressz csökkenjen. Nem piálok, nem mehetek sehova kipihenni magam, mert a férjem szolgálatban van.

 

Elvéreztem: 4 gyerek 72 úton kommunikálhat

A 72-es szám ugrál a szemem előtt vibráló, neon betűkkel. A 4 gyerek matematikailag lehetséges kommunikációinak száma.

Ami, ha egy gyereked van, 0 csatorna, mert szegény egykédnek nincs gyerektársa, akit cseszegethet.

Ha kettő, akkor 1 csatornán mehet a cseszegetés. Ezt egyedüli felnőttként még képes lehetsz blokkolni.

Ha hárman vannak, akkor 6 csatornán, mert Aladár kommunikálhat Bélával vagy Cecíliával, vagy Bélával és Cecíliával egyszerre, Béla Cecíliával, Béla Aladárral és Cecíliával egyszerre, vagy Cecília Aladárral és Bélával egyszerre akár. Itt már elbuktál, mert 6 csatornát egyedüli felnőttként képtelen vagy blokkolni. Bár hatot a férjeddel együtt sem tudtok lekoordinálni.

Ha tudsz követni, akkor magadtól is rájöttél már, hogy a 4 gyerekem 72 lehetséges kommunikációs útvonala miatt egyszerűen már akkor elvéreztem a valószínűségszámítás szerint, amikor a negyedik gyerekem kiplottyant a szülőszobában.

Ilyen szolgálati napokon, vasárnap estéken semminek semmi értelme. Egy ilyen nap után, amikor a húsomat a csontomig lerágták a gyerekeim, úgy érzem, nem ezt akartam, nem ezt vállaltam. Sőt, ez egyszerűen nem élet, így ahogy van. És, hogy olyan egyedül vagyok, életemben nem voltam még ennyire kétségbeejtően magamra hagyva. Ez jócskán kimeríti a stressz fogalmát.

 

Mivel enyhítem a stressz okozta szarságokat?

Lássuk, hogyan élem túl az ilyen kilátástalan, szörnyűséges vasárnap estéket. Amikor az egész napom csak a túlélésről szólt.

Meg arról, hogy amint a krokodilagyam átveszi az irányítást az őrület kellős közepén, legalább annyi józanság-szikra maradjon a tudatosságomból, hogy inkább sírjak, mint üvöltsek és csapkodjak.

A krokodilagyról és egyéb megnyugtató dolgokról ír Carla Naumburg. Rengeteget tanultam tőle és felmenthettem végre magam. Hiszern nem vagyok kivételes, aki képtelen megbirkózni az anyaság nehézségeivel. Mert mindannyiunknak nehéz. Legfeljebb nem mindenki vallja be.

Tehát. Nézzük, hogyan csökkent a stressz egy agysejtmészárló, legvadabb sztoikusokat is kiakasztó, végtelen vasárnap estén.

 

1 Sírás, avagy a gőz kieresztése azonnal

A sírásnak szimbolikusan és élettanilag is feszültségoldó, megtisztító ereje van. Ezért nagy kár, hogy a férfiakat arra neveljük kiskoruktól fogva, hogy ne sírjanak. Mert így egy gyors és igen hatékony stressz kezelő módszertől fosztjuk meg őket. S ezért pompás, hogy nekünk nőknek megadatik, hogy társadalmilag elfogadottan sírjunk úton-útfélen.

Praktikus, mindig kéznél van. Nem kell hozzá pia. Nem kell suttyomban ajándékba szánt bonbon után kutatni a kamrában. Nem kell előkeresni könyvet vagy filmet, hogy elterelje a figyelmet. Sőt, füzet vagy laptop sem kell hozzá.

Nálam csak annyi kell, hogy hagyom, hogy a stressz kijöjjön a szememen. Nem baj, ha látja a gyerek. Hadd lássa néha. Aztán lássa azt is, hogy megnyugszol, átöleled, mosolyogsz és azt mondod neki, fú, ez jól esett, mindjárt jobban érzem magam.

Ne érts félre, nem arra buzdítalak, hogy elcsorgó sminkkel riogasd nap mint a nap a gyereket. Miközben valami olyasmi mártír dumát tolsz neki, hogy…

miért teszed ezt velem? Meg látod, mit teszel velem? Meg a sírba viszel.

Csak azt akarom mondani, hogy nincs azzal semmi baj, ha a gyerek látja, hogy néha kibuksz, mert sok rajtad a stressz, aztán lehiggadsz.
Sírsz egy sort, aztán megnyugszol és megint képes vagy vele normálisan beszélgetni vagy játszani. Merthogy ebből alapvető stressz-, konfliktuskezelési mintákat tanul.

Oké. Szerinted a gyereked mit tanul abból, ha mindig erősnek mutatod magad és hangtalan pityeregsz a vécén gubbasztva? Majd, amikor anya-anya-anyázik a fürdőajtót kaparva, próbálsz normális hangon kiszólni neki. Hogy kakilok, két perc drágám és jövök. Ebből milyen életvezetési stratégiákat szűr le magának? Eláruljam? Nem sokat, max annyit fog mesélni a kanapén fekve a pszichológusának felnőtt korában, hogy hű, hát nem is tudom, anyám igen zárkózott, magának való nő volt. Ja és folyton fosott.

 

2 Folyóírás, avagy stressz csökkentés megértéssel 

Nem győzöm eleget hangsúlyozni a folyóírás üdvös hatásait. Lehet, hogy olvastad vagy hallottad már tőlem, esetleg végre is hajtattam veled a folyóírást. Nos, ez azért van, mert kultiválom ezt a gyakorlatot. Azóta, amióta olvastam, hogy akár 30-40 éve történt traumákat is képes oldani. Azt a mindenit!

Tehát. Hogy is néz ki ez a dolog a valóságban?

Fogj egy A4-es papírt és hajtsd félbe. Erre a trükkre egyik kurzusomon jöttem rá, amikor észrevettem, hogy a fél A4-estől kevésbé paráznak az emberek, mint az A4-estől. Az A4-es fehér papír olyan végtelen hatalmas és ijesztő tud lenni.

Főleg, ha olyan helyen dolgozol, mint a tűzoltóság. Ott ugyanis azt jelenti az eléd tolt A4-es, hogy kezdd el megírni a jelentésedet az esetről, amit elcsesztél. Ami miatt épp a szőnyeg szélén állsz és amiért kétségtelenül iszonyatosan meg fognak rángatni.

Mondjuk, ha olyan grafomán vagy, mint én, akkor semmi bajod a hatalmas, üres A4-esekkel, mert a sok-sok írás ígéretét hordozzák. A sok írás pedig alkotás és megértés és megnyugvás. Na de ilyen grafománok kevesen vagyunk, szóval hajtsd félbe nyugodtan.

Ha pedig word doskit nyitnál inkább, akkor nyugodtan üss néhány entert, hogy ne kelljen a lap legtetején kezdeni. Ez is sokat segít az üreslap-parán. Ha előtted a lap vagy az új doksi, akkor állíts be egy stoppert 10 percre és kezdj el írni. Az óráimon Sibelius Finlandiáját szoktam használni aláfestő zenének. Hangulatos és így még stopper sem kell.

A lényeg a következő: ez nem egy fogalmazás házi. Nem fogja elolvasni senki. Ha akarod, összetépheted vagy akár rituálisan elégetheted a végén. Nem az a lényeg, hogy megmaradjon. Hanem, hogy a nyelvhasználat segítségével a kimondatlan érzéseid feldolgozása megkezdődhessen. Ezek pedig azáltal kerülnek feldolgozásra, hogy szavakba foglalod őket. Átkerülnek a jobb agyféltekéből (kreativitás, alkotás, élmények helye) a bal agyféltekébe. A gondolkodás, tanulás és emlékezés helyére. Így összefüggéseket veszel majd észre, képes leszel egy lépés távolságból, kevesebb érzelemmel vizsgálni a dolgokat.

A folyóírás azért folyóírás, mert abban a 10 percben, amíg a stopper ketyeg, nem emelheted fel a tolladat a papírról vagy az ujjaidat a billentyűkről. Csak írnod, írnod és írnod kell. Nem kell figyelned a mondatok helyességére, sem a helyesírásra. Ez nem nyelvtanóra, hanem stressz oldás. Nem kell, hogy a mondatoknak alanya, állítmánya és tárgya legyen. Nem kell, hogy a értelmes ívet kövessenek. Nem kell figyelned a bevezetés-tárgyalás-befejezés részekre és hagyd figyelmen kívül a helyesírás ellenőrző piros hullálmvonalait is. Ne akasszon meg semmi.

Ha nem tudsz miről írni, akkor se állj le. Akkor írd le, hogy most éppen nem tudok miről írni, aztán folytasd azzal a gondolattal, ami ezalatt éppen eszedbe jutott. Próbáld ki, szenzációs, imádom.

 

3 Könyv, film, alvás: avagy figyelemelterelés

Az első stressz oldás az azonnali gőz kieresztése volt (sírás) annak érdekében, hogy a túlnyomást csökkentsem a szervezetemben. Hosszútávon fontos, hogy a sok bennmaradt gőz ne okozzon mindenféle testi szarságot, úgy, mint mondjuk gyomorfekély, migrén, derékfájás, gyulladások, gyakori fertőzések. (Ezek az enyhébbek voltak.)

A második (írás) közvetlenül a problémára fókuszált. Azért vetettem be, hogy megértsem a bennem kavargó érzéseket. Valamint, hogy megnyugodjak, nem is vagyok olyan szar anya, mint gondoltam.

A harmadik megoldás pedig segít kikapcsolni és eltávolodni a problémától. Aludj, olvass vagy filmezz. Az alvás segít, hogy ne maradj benne sokáig ebben a posvány, elkeseredett, önostorozó hangulatban. Holnap reggel világos lesz, indulni kell oviba, szóval minden más lesz. Az alvás mindig jó, kivéve persze, ha baromságokat álmodsz. Olvass egy jó könyvet vagy nézz meg egy jó filmet, mert mások problémái elterelik a gondolataidat a sajátodéról. Kiszakadsz egy kicsit a saját nézőpontodból, adsz egy kis másféle nyammognivalót az agyadnak, mint a saját, szánni való kis mókuskereked.

 

Ha már úgyis el van cseszve

Nézd. Az egész vasárnapom el lett cseszve. Ezen már nem tudok változtatni. Viszont előttem áll az este. Az én döntésem, hogy elcseszem-e ezt is azzal, hogy pocsék hangulatban maradok. Vagy pedig feldobom és megajándékozom magam azzal, hogy valami olyasmit csinálok, amit szeretek.

Még egy utolsó löket segítségképpen: igyekszem nem azon gondolkodni, mit kéne csinálni még.

  • Hogy meg kéne varrni a gyerek kesztyűjét.
  • Vissza kéne hívni anyukámat.
  • Írni egy bocsi-üzit a férjemnek. Mert bunkó voltam vele, amikor a fektetési-mizantéria kellős közepén felhívott. Azzal, hogy a dekopír fűrészt kikészíttesse velem az ajtó elé. Amiért bejönne a szomszéd. Öt perc csapkodás és anyázás után aztán eszébe jutott, hogy a kocsiban van, nem is otthon.

 

Ilyen idegállapotban arra sem szabad gondolni, hogy két napja nem olvastam fejlesztő könyveket és nem haladtam semmit a vállalkozásomban sem. Ehelyett tudod mire gondolok inkább? Arra, hogy mit mondanék egy jófej ismerős anyukának, aki rám írna ilyen elcseszett vasárnap esti lelkiállapotban.

Azt, hogy hajrá, pakolja ki a mosogatógépet vagy fizessen be pár pénteki számlát?

Dehogy ezt mondanám.

Azt mondanám neki, hogy egy felszabadító sírás után csináljon folyóírást tíz percig. Utána nézzen egy jó filmet vagy olvasson egy jó könyvet. Esetleg eresszen egy kád forró vizet, netán kuporodjon a paplan alá és aludjon el nyugodtan, mondjuk egy meditációt hallgatva.

Természetesen mindezt egy macska vagy kutya társaságában. Pszichológiailag bizonyított tény ugyanis, hogy a háziállatok stressz csökkentők.

És ezeken kívül is vannak még ötleteink stressz kezelésben a Napos Oldalon.

Több pszichológia

Több napos

Fodor Gábor
Pszichológiai immunrendszer
Tovább olvasom
Most már tudom, a saját pszichológiai immunrendszerem hogy áll.
Nagy Szonja
Rávilágítások
Tovább olvasom
Sok olyan dologra rávilágított ez a pár óra, ami elgondolkoztatott. Jó kis hangulat kerekedett köztünk.
Kátai Misi
Kellemesen csalódtam
Tovább olvasom
Kellemesen csalódtam a pszichológusokban, mert bebizonyosodott, hogy végre vannak olyanok is, akik nemcsak űzik ezt a hivatást, hanem szeretik is és foglalkoznak is az emberrel.
Balla András
Tök korrekt
Tovább olvasom
Nagyon ügyes és értelmes pszichológus, tényleg oldottan és komoly dolgokról tudtam beszélgetni. Az összes kérdésemre kitűnő és tök korrekt választ kaptam.
Juhász Dóri
Átértékelni a dolgokat
Tovább olvasom
Olyan légkör teremtődött, ahol volt időm egy kicsit megnyugodni és átértékelni a dolgokat egy olyan szemszögből, amely a nem mindennapi dolgokat egy értékelő módon adta vissza.
dr. Király Laura
Amíg szépítkeztem
Tovább olvasom
Köszi, hogy tartottad a tükröt, amíg szépítkeztem...
Pataki Zsanett
Nem mindig sétagalopp
Tovább olvasom
Sok belső, rejtett tulajdonság előjött, jobban megismertem magam, bár nem volt mindig sétagalopp.
Előző
Következő

Több megosztás