Tavaszi fáradtság ellen: 4 eléggé és 1 őrületesen hatékony dolog

Tavasszal virágba borulnak a fák, csicseregnek a madarak, éledezni kezd a természet. Te azonban sokszor érezheted, hogy az ablakon bekandikáló napsugarak ellenére is nehézséget jelent kikászálódni az ágyból, még akár akkor is, ha tudod, hogy az adott napon alapvetően pozitív élmények várnak. Mi állhat a tavaszi fáradtság hátterében? Mit tehetsz annak érdekében, hogy feltöltsd belső tartalékaidat és újult erővel, tevékenyen, jókedvűen vesd bele magad az előtted álló feladatokba?

 

Valójában létező jelenség vagy csak városi legenda?

Az odáig rendben van, hogy a természet megújul és te is valami újnak a kezdetét érzed. Ám a hozzászokás bizony időt vesz igénybe. A természetben jelen lévő ciklikusság a te életedben is megjelenik. A sötét és hideg téli nappalok alatt a szervezet tartalékai kiürülnek. Ráadásul ebben az időszakban jellemzően kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz és sokkal kevésbé változatos az étrended is. Sőt, a friss levegőn is sokkal kevesebb időt töltesz.

 

A tavaszi fáradtság okai

#1 Szeszélyes időjárás

A hosszú téli hideg hónapok után a tavaszi szeszélyes időjárás, a nappali felmelegedés és a változékony időjárás is hirtelen megterhelő lehet a szervezet számára.

#2 Hormonok

A tavaszi fáradtság olyan jelenség, amelyet nagymértékben meghatároznak a hormonok. Például a melatonin, mely az alvás ritmusáért felelős hormonunk, s a szerotonin, melyet nevezhetünk akár boldogsághormonnak is.

A téli időszakban, ahogy rövidülnek a nappalok, úgy emelkedik a melatonin szint, hiszen kevés napfény ér téged. Ezzel együtt megnövekszik az alvásigényed is. S most, hogy a nappalok hosszabbodnak, csökken a melatonin képződése, s ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét ritmusban.

A szerotonin fokozódásához napfényre van szükség, s annak hiányában szomorkássá válhatsz, ezért a téli időszakban kissé lehangoltnak érezheted magad. Ahogy a napsütéses órák száma emelkedik, úgy kezd a szerotonin szint emelkedni, melyhez idő kell, s ezért ugyancsak érezhetsz átmeneti fáradtságot a szervezetedben.

#3 Óraátállítás

A sokat vitatott óraátállítás is megkavarja kicsit a napi ritmust, amitől korábban kívánkozol ágyba.

 

Tavaszi fáradtság tünetek

Milyen tünetekből ismerheted fel, hogy eluralkodott rajtad a tavaszi fáradtság?

Gondolj csak bele, mit tapasztalsz a testedben, amikor fáradtnak érzed magad. Álmos, bágyadt vagy, nem tudsz koncentrálni, egy ültő helyedben elaludnál. Legszívesebben ágyban maradnál, fel sem kelnél.

Amikor nap, nap után jelen vannak az életedben a fenti tünetek, egyáltalán nem csoda, ha egy idő után fizikai és lelki szinten is kimerülsz. Alacsony energiaszinted lassításra késztet, az ezt kísérő türelmetlenség és ingerlékenység pedig akadályozhat mindennapi teendőid zökkenőmentes ellátásában.

Ha ehhez az állapothoz még fejfájás, szédülés, ízületi fájdalmak is társulnak, az erősen rontja a közérzetedet. Könnyen válhatsz lehangolttá, sőt, akár depresszív hangulatba is kerülhetsz.

 

Mit tehetsz ellene?

Néhány apró változtatás beiktatásával sokat segíthetsz magadon, hogy visszanyerd vitalitásodat, lendületedet.

 

1 Mozgás főleg a szabadban

A mozgás az egyik leghatékonyabb eszköz arra, hogy a stresszes vagy letargikus lelki állapotból kilépj.

 • Hozzájárul többek között a test egészséges működéséhez, megfelelő oxigén-ellátottságához,
 • és a pihentetőbb alváshoz,
 • segít a jelenben lenni és kiüríteni a fejedből a negatív gondolatokat,
 • jó hatással van a hormonrendszerre.

 

Bicikli, roller, laza futás, de még a nagy séták is kiválóak a szabadban.
A mozgás a test egészére hat, boldogsághormont termel, megnyugtatja az elmét és ezek által javítja a közérzetet, a mentális jólétünket is.

Ha teheted, tartózkodj minél többet a szabadban. Szellőztess, amikor csak lehetséges. Amikor belélegzed az ablakon beáramló oxigénben dús friss levegőt, a sejtjeid ismét életre kelnek, ezáltal fáradtságod is csökkenhet.

 

2 Vitamin- és ásványi anyag pótlás, tápláló étrend

Dönthetsz úgy, hogy péksütemények helyett tápláló reggelit választasz, mondjuk zabkását, gyümölcssalátát, smoothie-t.

Próbáld ki a csírát, szuperélelmiszernek hívják, mert rengeteg fontos ásványi anyag és nyomelem van benne.

Igyál sok vizet és gyógyteát, tartózkodj a cukros üdítőktől, kávétól.

 

3 Minőségi és megfelelő mennyiségű alvás a tavaszi fáradtság ellen

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak fontos szerepe van a testi, lelki, szellemi egészség megtartásában.

Ma már a legegyszerűbb, legolcsóbb okoskarkötők és okosórák is segítenek abban, hogy figyelemmel kísérd az alvásodat – milyen hosszú, milyen időközönként váltják egymás a mélyalvás és a felületes és álomalvás fázisok. Érdemes ezeket megfigyelni és szükség esetén tudatosan tenni a megfelelő alvásért:

 • esti rutin kialakítása
 • megfelelő hőmérséklet biztosítása (kb 20 fok)
 • könnyű vacsora fogyasztása 2-3 órával a lefekvés előtt
 • koffein-tartalmú italok és alkohol fogyasztásának mellőzése a lefekvés előtti órákban
 • relaxáció, meditáció vagy jóga végzése elősegíti a mély alvást
 • elegendő mennyiségű víz fogyasztása napközben
 • megfelelő mennyiségű testmozgás
 • jó minőségű, a mi igényeinknek megfelelő matrac.

 

4 Kikapcsolódás és énidő

Teremts időt magadra, legyen heti szinten egy kis énidőd, amikor megengeded magadnak, hogy azt csináld, ami valóban boldoggá tesz. Ehhez tudnod kell, mi az a tevékenység az életedben, amit szeretsz, szíved-lelked benne van, és teljesen fel is tölti testi-lelki raktáraid. Ha tudod, hogy mi az, ami már régóta foglalkoztat és tervezgeted, hogy majd egyszer de jó lenne csinálni, ha lenne rá idő, azt add meg magadnak. Kezdd el kis lépésekben csinálni. Éld meg szabadon a benned élő kreatív energiákat, legyen az egy kis jóga, meditáció, egy kényeztető habfürdő, vagy fess, alkoss, kézműveskedj a magad örömére.

A végére hagytam a legesleghatékonyabb dolgot, amit mindenek felett tegyél meg. Az előzőekben felsorolt technikákat kipróbálhatod, kombinálhatod kedvedre. Azonban most lássuk, mi a tavaszi fáradtság elleni küzdelem aduásza a testi karbantartáson túl.

 

4+1 A leghatékonyabb dolog pedig: a lelki karbantartás

Figyeld meg, hogyan vagy jelen a hétköznapokban. Robotpilóta üzemmódban vagy, vagy észre tudod venni a pillanatban rejlő létezés csodáit? Észleled-e a tavaszi ébredő természet szépségét, a csicsergő madarak énekét, az első napsütötte órák örömét, azaz jelen-e vagy a pillanatban? Ki tudsz-e lépni az agyalásból, a hétköznapi rutin teendők és kihívások szorításából?
Ha beengeded az apró pici örömöket életedbe, akkor máris tettél egy kis lépést a motivációd emeléséért.

Ha viszont úgy érzed, hogy tartósan kedvetlen és motiválatlan vagy, túl sok a felgyülemlett stressz, akkor elképzelhető, hogy a tavaszi fáradtság mélyebbről gyökerezik, és nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is kimerült vagy.

Vedd észre, hogy mikor érzed azt, hogy valami felemészti az élet energiádat. Figyeld meg, melyik életterületen tapasztalod a negatív energia felhalmozódást, mint pl. sokszor dühös vagy és panaszkodsz, vagy egyre passzívabb vagy és sokat rágódsz a múlton. Tudnod kell, hogy a testi fáradtság mögött sokszor olyan lelki természetű problémák húzódnak meg, amelyek távol tartanak attól, hogy életenergiád a számodra megfelelő módon áramoljon.

Rengeteg energiát emészt fel, ha egyáltalán nem végzel olyan tevékenységet, amely örömet okoz és feltölti a testi-lelki raktárakat. Ha azzal telik a legtöbb idő, amit nem szeretsz csinálni, az szinte egyenes út az állandó negatív stresszhez, szorongáshoz, ami szép lassan a kiégéshez és depresszióhoz vezethet.

Köztudott, hogy a stressz tartós fennállása komoly egészségügyi problémákat is okoz, mégis sokszor borzasztó nehéz változtatni életeden, szokásaidon, hiszen a legtöbbször nem is tudod, hogyan fogj hozzá. Gyakran nincs meg az irány az életigenlő célokhoz, nincs idő ezeken gondolkozni, vagy nincs idő a lelki feltöltődésre. Ez nemritkán oda vezet, hogy egyre jobban beleragadsz a negatív élethelyzetbe, amivel nagyon nehéz egyedül megbirkózni.

 

Mikor kérj segítséget szakembertől tavaszi fáradtság kapcsán?

Ha ez az állapot akadályoz téged abban, hogy napi teendőidet ellásd – tartósan depresszív a hangulatod, semminek sem tudsz örülni, vagy időszakonként épphogy túlságosan lelkesedsz valamiért, de hamar ellobban a láng és nem viszed véghez, amit elterveztél, akkor kérhetsz segítséget.

A tüneteket nem szabad félvállról venni, ha ezeket tapasztalatod, akkor érdemes valamelyik szakemberünkkel konzultálnod itt a Napos Oldalon.

Több pszichológia

Több napos

Fodor Gábor
Pszichológiai immunrendszer
Tovább olvasom
Most már tudom, a saját pszichológiai immunrendszerem hogy áll.
Nagy Szonja
Rávilágítások
Tovább olvasom
Sok olyan dologra rávilágított ez a pár óra, ami elgondolkoztatott. Jó kis hangulat kerekedett köztünk.
Kátai Misi
Kellemesen csalódtam
Tovább olvasom
Kellemesen csalódtam a pszichológusokban, mert bebizonyosodott, hogy végre vannak olyanok is, akik nemcsak űzik ezt a hivatást, hanem szeretik is és foglalkoznak is az emberrel.
Balla András
Tök korrekt
Tovább olvasom
Nagyon ügyes és értelmes pszichológus, tényleg oldottan és komoly dolgokról tudtam beszélgetni. Az összes kérdésemre kitűnő és tök korrekt választ kaptam.
Juhász Dóri
Átértékelni a dolgokat
Tovább olvasom
Olyan légkör teremtődött, ahol volt időm egy kicsit megnyugodni és átértékelni a dolgokat egy olyan szemszögből, amely a nem mindennapi dolgokat egy értékelő módon adta vissza.
dr. Király Laura
Amíg szépítkeztem
Tovább olvasom
Köszi, hogy tartottad a tükröt, amíg szépítkeztem...
Pataki Zsanett
Nem mindig sétagalopp
Tovább olvasom
Sok belső, rejtett tulajdonság előjött, jobban megismertem magam, bár nem volt mindig sétagalopp.
Előző
Következő

Több megosztás