Motiváció: Maslow újrarágva

Ami a motiváció igazságát illeti: mi, pszichológusok nem azért poroljuk le Maslowt újra, meg újra, mert nem tudunk jobbat. Vagyis, de. Olyan jól van összerakva az elmélet, hogy kiállta az idő és a gyakorlat próbáját. Ezért beszélünk róla még mindig és ezért gondolom, hogy számodra is hasznos lehet, ha kíváncsi vagy, mi zajlik a pszichológusnál.

Motiváció? Hagyjuk már Maslowt

Nekünk pszichológusoknak a Maslow piramis lerágott csont. Ha a könyvesboltban mostanában egy menő könyvben meglátom a Maslow piramist, akkor azon nyomban összecsukom és visszateszem a polcra. Ne már, hogy nem tudnak ennél újabbat a motiváció témakörében. Mindezek ellenére én is a Maslow piramis mentén szeretném felcsillantani a szemed.

 

Maslow megmondja, miért jó pszichológushoz menni

Bár lerajzolni nem fogom, ne aggódj. Így akarom elkerülni, hogy egy felületes rápillantás során kiszúrd és továbbpörgess, ahogy én szoktam. Ide szépen elrejtem a szövegbe, hogy csak most, olvasás közben realizáld, hogy én is ezzel jövök a motiváció kapcsán. De hidd el, nem azért csinálom, mert nincs újabb elmélet a nap alatt, amin rágódhatnék. Azért hozom ide, mert a motivációt tekintve pont annyira elementáris és megkerülhetetlen Maslow, mint Freud a tudattalanjával. 

 

Tehát. Miért gondolom, hogy jobb lesz neked, ha pszichológushoz mész?

 

#1 Fiziológiai szükségleteid

Mert szeretnéd végre jobban érezni magad a bőrödben. Ide a bökőt, hogy hiányod van a legalapabb szükségletekből. A legdurvább nyilván az alváshiány, ami egy kiváló kínzási technika is egyébként. De gondolom, a súlyod és az evésed körül sincs minden rendben. Nyilván a folyadékbevitellel is hadilábon állsz. Na, ezek a fiziológiai szükségleteid, amikre odafigyelünk majd, ahogy együtt dolgozunk, így jobban érezheted majd magad.

 

#2 Biztonságigény

Gondolom, te sem bírod jobban a bizonytalanságot, mint az emberek általában. A biztonságigény, a kontroll, a kiszámíthatóság a második szinten áll a motivációs piramisban. Erre is hangsúlyt fektetünk az ülések során. Így reményeim szerint úgy érzed majd, kiszámíthatóbb az életed és biztosabb lábakon állsz.

Aztán a kapcsolódási igényt és a bizalom kialakulását is igen fontosnak tartom. Nem titkolt szándékom, hogy a közös munka során erősebbé és harmonikusabbá váljanak a kapcsolataid a családon belül és kívül is.

 

#4 Önbecsülés, elismerésvágy

Az is célom, hogy lerakassam veled a megfelelési batyudat. Szeretnélek megerősíteni, hogy elég jól csinálod, igen. James Cleartől, az Atomi szokásokból tanultam a következőt.

„A jó legádázabb ellensége a legjobb.”

Klassz, tetszik. Ezzel kipipáljuk az elismerési igényt is.

 

#5 Kognitív igények

Akkor is jó lesz neked a pszichológusnál, ha motivált vagy a változásra. Gyere, boncolj velem. Sőt, élveboncolunk majd. Ígérem, csontig hatoló élmény lesz. Én már régóta ezt csinálom magammal: minden gondolatot, viselkedést lebontok, elemzek, megtartom a jó elemeket, kicserélem a kicserélni valót és újraépítem magam. Irtó izgalmas. Meg persze gyötrelmes is néha, de egyelőre most a motiváció résznél tartunk, úgyhogy a sötét oldalról majd később. Ez a boncolósdi az agyi szükségletedet fogja kielégíteni.

 Mivel az esztétikum és a praktikum nálam kéz a kézben járnak, nyugodt lehetsz. A tanácsadóink igazi lakáskultúrába való gyöngyszemek. Azt mondják, szeretik a hangulatát, tehát az esztétikai szükségleted is pipa.

Ha pedig fontos neked az önmegvalósítás és a spiritualitás, akkor te vagy az én emberem. Ha az élet értelme, a saját hasznosságod, az értéked és a helyed a világban foglalkoztatnak, akkor a lehető legjobb helyen leszel a Napos Oldalon.

Több pszichológia

Több napos

Fodor Gábor
Pszichológiai immunrendszer
Tovább olvasom
Most már tudom, a saját pszichológiai immunrendszerem hogy áll.
Nagy Szonja
Rávilágítások
Tovább olvasom
Sok olyan dologra rávilágított ez a pár óra, ami elgondolkoztatott. Jó kis hangulat kerekedett köztünk.
Kátai Misi
Kellemesen csalódtam
Tovább olvasom
Kellemesen csalódtam a pszichológusokban, mert bebizonyosodott, hogy végre vannak olyanok is, akik nemcsak űzik ezt a hivatást, hanem szeretik is és foglalkoznak is az emberrel.
Balla András
Tök korrekt
Tovább olvasom
Nagyon ügyes és értelmes pszichológus, tényleg oldottan és komoly dolgokról tudtam beszélgetni. Az összes kérdésemre kitűnő és tök korrekt választ kaptam.
Juhász Dóri
Átértékelni a dolgokat
Tovább olvasom
Olyan légkör teremtődött, ahol volt időm egy kicsit megnyugodni és átértékelni a dolgokat egy olyan szemszögből, amely a nem mindennapi dolgokat egy értékelő módon adta vissza.
dr. Király Laura
Amíg szépítkeztem
Tovább olvasom
Köszi, hogy tartottad a tükröt, amíg szépítkeztem...
Pataki Zsanett
Nem mindig sétagalopp
Tovább olvasom
Sok belső, rejtett tulajdonság előjött, jobban megismertem magam, bár nem volt mindig sétagalopp.
Előző
Következő

Több megosztás