Depresszió vagy borús hangulat: mikor kell szakemberhez fordulni?

A depresszió nem egyenlő a rossz hangulattal, bármennyire is gyakran halljuk mostanában azt, mennyire sok depressziós ember van körülöttünk, s talán, hogy ez korunk népbetegsége. Vajon honnan lehet tudni, hogy átmeneti hangulatromlásról vagy pedig depresszióról van-e szó? Melyiket lehet házilag kezelni, s hogyan?

A Napos Oldalon pszichológusaival összeállítottunk egy gyors csekklistát, ami segít eldönteni, hogy átmeneti hangulatromlásról van-e szó, vagy pedig depresszióról. Kitérünk arra is, mikor kell szakemberhez fordulni segítségért.

Ha az alábbi tünetek közül legalább 2 héten keresztül 5, vagy annál több fordul elő, akkor mindenképpen javasolt szakember felkeresése. Mert erősen valószínűsíthető a depresszió diagnózisa.

Csekklista: ehhez szakember kell

 • Rendkívül rossz hangulat, örömtelenség, kilátástalanságérzés. Sötét jövőkép, legvégső esetben öngyilkossági gondolatok. (Többszöri, komolyabb öngyilkossági gondolatok felbukkanása esetén azonnali szakember segítség szükséges.)
 • Érdeklődéshiány, közöny saját életünk dolgai iránt és a világ dolgai iránt is. Ébredés után a legrosszabb általában és vasárnap.
 • Képtelenség bármilyen cselekvésre. Energiahiány, kedvtelenség, motivációhiány.
 • A napi rutin betartásának képtelensége. Olyan egyszerű dolgok okozhatnak nehézséget, mint reggelit készíteni, megmosakodni, felöltözni.
 • Kritikusan alacsony önbizalom, önértékelés. Elhatalmasodó kudarc-, vesztesérzés. Mardosó önutálat, kisebbrendűségi érzések.
 • Hosszú, körülményes döntések, akár döntési képtelenség olyan egyszerű dolgokban is, minthogy paradicsomot vagy paprikát vegyünk-e a boltban.
 • Gondolkodás lelassulása, csökkent munkateljesítmény, figyelemfókusz beszűkülése, memóriazavarok.
 • Levertség, kimerültség, krónikus fáradtság, az élet dolgaival való megküzdési képtelenség érzése. Amely tüneteken az alvás sem segít.
 • Alvászavarok, megváltozott alvási szokások. Vagy túl sok alvás, vagy töredezett, rendszertelen alvás.

Ha az alábbi tünetek közül legalább 2 héten keresztül 5, vagy annál több fordul elő, akkor mindenképpen javasolt szakember felkeresése.

Egyéni depresszió kezelés (és megelőzés)

Komoly depressziót meglehetősen jól lehet kezelni pszichoterápiával és/vagy gyógyszerekkel. Azonban a depresszió gyógyszeres kezelése sem arról szól, hogy bekapunk egy pirulát, amitől tíz perc múlva jobban leszünk. Hosszas folyamat a megfelelő gyógyszer megtalálása, az adag beállítása, a mellékhatások kitapasztalása. Amikor ez megtörtént, akkor pedig a depresszió tüneteivel sújtott ember fegyelmezettségén múlik, hogy szedi-e rendesen a gyógyszereket.

Az enyhébb depresszió kezelésében egyéni módszereket javasolunk, amik életmódváltással és szemléletmódváltással járnak együtt. Komoly depresszió kezelésében kiegészítő gyógymódként szintén javallottak ezek, mert önmagában a gyógyszerek csupán a tüneteket kezelik.

Az egyéni depresszió kezelés a megelőzésben is nagy szerepet játszik. Valójában itt az történik, hogy a felborult egyensúlyt igyekszünk helyreállítani. Nézzük meg, hogyan.

Először is: töltsük fel a vitamin raktárainkat

 • Az Omega-3 vitamin az idegrendszer működését segíti, s emeli a hangulatért felelős szerotonin hormon szintjét a szervezetünkben.
 • A B vitaminok szintén segítik az idegrendszer munkáját, az agy működését, s jól teljesítenek a fáradtság elleni küzdelemben.
 • A D vitamint nyáron a napfényből bontja le a szervezetünk, ilyenkor nincs is nagy hiány belőle általában. Télen viszont erősen javasolt beraktározni belőle, amikor csökken a napsütéses órák száma.
 • Érdekes, hogy a vas hiánya is okozhat hangulatingadozást, indokolatlan fáradtságot, kimerültséget.
 • A magnézium hiánya alacsony stressztűrő képességhez vezethet, ingerültséghez, fáradtsághoz. Érdemes megfelelő szinten tartani.
 • Mindenféle egyéb gyógynövényekből készített kiegészítők. A levendula, az orbáncfű vagy a macskagyökér tartalmú szerek régóta méltán népszerűen a népi gyógyászatban. Ahány depresszió, annyi féle kezelés. Szóval érdemes kipróbálni mindenfélét.

Másodszor: mozogjunk

Nem kell azonnal a maratonra készülni. Elsőre elegendő minden nap tíz perc séta. A lényeg a mindennaposságon van. Elkezdeni nehéz, mert az ember azt gondolja, nagy elhatározás és beruházás kell hozzá. És így hamar el is illan a kezdeti lelkesedés. Ehelyett inkább csak húzzunk cipőt és menjünk ki a házból sétálni egyet.

Irány a természet

A mozgás mellett a természet közelsége is nyugtatóan hathat az idegrendszerre. Az emberek 98%-a megnyugszik a természetben, úgyhogy ezt is érdemes kipróbálni.

Menjünk emberek közé

A depresszió magányos tevékenység. Ha rávesszük magunkat, hogy társaságba menjünk, elfoglaljuk magunkat, akkor sokkal kisebb a valószínűsége, hogy elharapódzik rajtunk a csüggedés.

Cselekedjünk

A legnehezebb ilyenkor belefogni valamibe, de muszáj. A legjobb, ha a rossz érzéseinket félretesszük és segítünk másoknak. Felajánljuk, hogy bevásárolunk a szomszéd idős hölgynek vagy megsétáltatjuk a kutyáját.

Kapcsolódjunk állatokkal is

A háziállatokról való gondoskodás, hozzájuk való kötődés is enyhíti a depressziós tüneteket. Ha nincs saját kutyánk, macskánk, jó megoldás lehet egy állatmenhelyen önkéntes munkát vállalni. Ezzel több legyet ütünk egy csapásra: kötődhetünk állatokhoz, segíthetünk rajtuk. Kapcsolódhatunk más emberekkel, mozoghatunk és a természetben lehetünk.

Összességében a depresszió eltűnik-e valaha a mindennapjainkból?

Kicsi a valószínűsége annak, hogy végleg búcsút inthetünk a depressziónak. Genetikai és biológiai alapjai is vannak, amitől igen makacs vendéggé válik sajnos a szervezetünkben. Azonban, ha megpróbáljuk elfogadni és együtt élni vele, akkor nagyjából tünetmentes, vagy igen enyhe, ritka és gyorsan kezelhető tünetekkel fog csak előfordulni. A fentebb javasolt szemléletmód- és életmódváltások meglépése a gyógyszeres kezelés mellett vagy helyett, valamint a pszichoterápia is igen hatékony eszközök a depresszió elleni harcban.

Itt lehet megosztani 👇

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Print