Barta Veronika

Pszichológus, egészségszakpszichológus-jelölt, szimbólumterapeuta és autogén tréning gyakorlatvezető

15. kerület

1156 Budapest, Páskomliget utca 29

Az Újpalotai Vásárcsarnok melletti szalagház, ház előtt ingyen parkolással, 7-es busszal 20 perc a Blaháról.

„Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” /Weöres Sándor/

Életünk során szembesülhetünk olyan időszakokkal, amikor úgy érezzük, az egyensúly meginog. Az ilyen helyzetek egyben fejlődési lehetőséget is jelentenek, olyan szintre juthatunk, ahová nem érhettünk volna el nélkülük. Hiszem, hogy segítséget kérni bátorság. Pszichológusként célom, hogy őszinte odafordulással és elfogadó légkörben támogassam a hozzám fordulókat abban az utazásban, amelyet önmaguk belső forrásához tesznek, amelyből erejük, kiteljesedésük ered. 

Azért szeretem a segítő szakmát, mert olyan, mintha közösen ültetnénk el egy magot, amiből idővel szép virágzó fa lesz. Szeretek minden alkalommal rácsodálkozni, hogy a segítő folyamatban mind a két fél növekszik, engem is formál a másikkal való őszinte kapcsolódás. 

Munkám során fontos számomra a probléma kialakulásához hozzájáruló tényezők holisztikus szemlélete, a rendszerekben való gondolkodás. Úgy gondolom, a képzeletnek és a tudattalannak kiemelt szerepe van testi és lelki elakadásaink létrehozásában és feloldásában is, hiszem, hogy ezek a folyamatok jelentős hatást gyakorolnak gondolkodásunkra, érzelmeinkre és viselkedésünkre is.

Leggyakrabban relaxációs és képi, imaginációs technikákkal dolgozom, amelyek sokszínűen alkalmazhatók. Lehetővé teszik, hogy a testtel és lélekkel, mint egységgel foglalkozzunk, kölcsönhatásban értelmezve őket. A stresszkezelés során a feszültséggel ellentétes reakciót hozunk létre a testben, a test felől közelítve a lélek felé, miközben önismereti kérdéseket is feldolgozunk. Aki elsajátítja a módszert, olyan eszközzel gazdagodik, amit utána bárhol bármikor alkalmazni tud.

A képi munkának személyiségépítő és integráló hatása van, segítenek a megértésben, nézőpontváltásban, érzelmi átalakításban.

A várandós relaxációval történő belső munka fontosságát hangsúlyozza, hogy az anyaméhben szerzett tapasztalatok kihatnak az ember testi-lelki fejlődésére, személyiségére. Segítségével a kismama felkészültebben és nyugodtabban élheti meg ezt az időszakot, miközben hozzájárul a babával való kapcsolatfelvételben és megalapozódhat a későbbi életet meghatározó ősbizalom.

Több éves dohányzás leszokás támogatói munkám során kognitív-viselkedésterápiás elemekkel dolgozom és kísérem a leszokni vágyókat a füstmentes, teljesebb élet felé, feltérképezve a változás útjában álló gátakat és a változást elősegítő belső motivációt. 

Témakörök, amikben segíteni tudok

Életviteli elakadások
Önismeret
Pszichés erőforrások feltárása
Szorongás
Stresszkezelés
Megküzdési módok fejlesztése
Relaxációs technikák elsajátítása (Autogén tréning, Várandós relaxáció)
Pszichés állapottal összefüggő testi problémák 
Akut és krónikus betegségek
Életmód, egészségmagatartás, viselkedésváltozás nehézségei
Dohányzás leszokás támogatás

Végzettségek

Pszichológus
Alkalmazott egészségszakpszichológus – jelölt
Szimbólumterapeuta
Autogén tréning relaxációs gyakorlatvezető
Várandós relaxációs gyakorlatvezető
Art Coaching továbbképzés
Dohányzás leszokás támogató szakember